neděle 15. března 2015

střed vesmíru

Washington je střed vesmíru. Střed Washingtonu je Kapitol. Střed Kapitolu je prázdná hrobka George Washingtona. Tudíž střed vesmíru je prázdná hrobka George Washingtona, která se nachází v podzemních prostorách Kapitolu.



Nejdřív se tomu směju. Střed vesmíru neexistuje, říkám. Giordana Bruna kvůli tomu upálili a Galilea také hodně potrápili, ale dneska už všichni víme, že vesmír je ve všech směrech stejný, takže o nějakém středu nemá smysl mluvit. To bychom si rovnou mohli zase začít myslet, že Země je plochá anebo že vypadá jako hruška. Kolumbus té hrušce sice věřil, ale raději si to nechal pro sebe, protože tušil, že by se mu ostatní smáli. Prozradil to jenom svým přátelům. Řekl jim, že když pojedou na Západ, dorazí ke stopce, a v tom místě, které je nejblíž nebi, bude Ráj na Zemi.

Jestli je někde Ráj, tak je určitě tady, prohlásí Anita, tohle je nejlepší místo na světě. Uvidíš, že se ti tady bude líbit. Distrikt si každý zamiluje. Dívá se na mě a jí přitom zralou hrušku. Voní sladce. Nakrájela si ji na plátky. Přikusuje k tomu tučný sýr. Roztéká se jí mezi prsty a ona si je musí každou chvíli olíznout. Ještě pořád se směju, ale pomalu mi začne docházet, že to myslí vážně.